The Farewell

Sembènecinema

Uitgesteld
Dit is een UiTPAS activiteit.

in samenwerking met Sembènecinema.

2019 – regie Lulu Wang - 100 min – land Verenigde Staten – taal Mandarijns, Engels - comedy-drama

Afscheid nemen is nooit makkelijk. Dat wordt pijnlijk duidelijk in Lulu Wangs doorbraakfilm, waarvoor de Chinees-Amerikaanse cineaste in haar eigen familieverleden dook om een emotioneel portret te schetsen over curieuze tradities, langeafstandsrelaties, botsende culturen en verwrongen identiteiten.

Wanneer de in Amerika wonende Billi hoort dat haar geliefde Chinese grootmoeder Nai Nai terminaal is, wil de werkloze dertiger haar meteen opzoeken. Haar ouders zien dit niet zitten, gezien Nai Nai zélf niet weet dat ze ongeneeslijk ziek is. Dat wil de familie zo houden. In de VS was dit tedere familiedrama dé pers- en fijnproevers-hit van 2019. Wie de ontwapenende (met Golden Globe bekroonde) vertolking van ‘Crazy Rich Asians’-revelatie Awkwafina ziet en de warme familiedynamiek voelt, die Wang met kleine momenten schetst, begrijpt waarom het moeilijk afscheid nemen is van dit kleinood.

‘The Farewell’ legt behendig gecompliceerde familiedynamiek vast met een aangrijpend, goed geacteerd drama dat culturele specificiteit combineert met universeel te relateren thema’s.